Poke bowl je pojem, o kterém poslední dobou slýcháme snad na každém rohu. Spousta z nás si ale pod tímto nedokáže nic představit, a přitom je to doslova gastro trend.

Pojďme si to tedy ujasnit!

Jedná se o havajskou specialitu, u které je však patrný také japonský vliv. Jednoduše řečeno je to specialita především z rýže a ryb, která je naskládána do misky a vypadá, jako byste právě rozmotali sushi.

Tuto specialitu připravovali již původní obyvatelé Polynésie. V poslední době poke bowl nalézáme v restauracích nejen na Havaji, ale také v celých Spojených státech amerických a dokonce i u nás. Poskládat si ho však můžete i doma!

Tradičnímu havajskému poke dominuje především vykuchaná, kůže zbavená, vykostěná ryba. Abyste dosáhli originálu, zvolte tuňáka, který je také nejpopulárnější. Existuje samozřejmě i více variant, použít můžete také lososa, chobotnici nebo třeba krevety. Ryby můžete předem marinovat ve směsi sójové omáčky, sezamového oleje a cibule. 

 

No a nyní máme základ a můžeme si poke bowl dotvořit!

Kdo nemá chuť na rýži, může místo ní zvolit například mix salátů. Dále přidáváme sójové boby edamame, mango, ananas, čerstvý koriandr nebo jarní cibulku a samozřejmě volíme také omáčky dle chuti.

 

Aby bylo jídlo krásně barevné, můžeme jej dozdobit také mrkví, mořskými řasami wakame, mořskou řasou hijiki, surimi salátem, mangem a také zeleninou (ředkvičky, okurka, červené zelí,…).

 

No a teď už stačí jen dokoupit ty správné suroviny a váš originální poke bowl bude na světě!

 

 

TIP: Poke bowl s lososem a tuňákem 

Asi 80 g lososa a 80 g tuňáka pokrájejte na kostičky o hraně 1 cm. Ryby promíchejte se dvěma lžícemi sójové omáčky, jednou lžící mirinu (slazené japonské rýžové víno) a jednou lžící sezamového oleje. Nechejte alespoň 3 hodiny odpočívat v lednici.

1/2 manga, 1/2 avokáda a 1/2 salátové okurky pokrájejte na drobné kostičky. Do misky dejte 1 šálek uvařené sushi rýže a na ni naskládejte připravené ingredience. Přidat můžete výhonky ředkviček a vše zasypejte sezamem. A je hotovo!