LÉTO BEZ MAKRELY? ROZHODNĚ NE!

Existuje snad jen opravdu málo lidí, kteří nikdy neměli makrelu na grilu, makrelu pečenou v troubě…, no prostě makrelu na talíři. Co je ale makrela za rybu a jaké zdravotní přínosy s sebou nese její konzumace?

Makrela znamená vlastně termín, který zahrnuje více než 30 druhů ryb, z nichž většina patří k čeledi makrelovitých. Ve světě jsou makrely známé také jako ryby bangada.

JAK MAKRELU POZNÁME?

Je typická svým tělem, které je torpédovité, štíhlé a protáhlé. Tělo je zároveň pokryto drobnými, skoro neznatelnými šupinami a jejich hřbet je tmavě modrý (občas s nazelenalým nádechem), má mnoho klikatých příčných pruhů tmavé barvy se zlatým leskem. Bříška makrel jsou stříbrobílá a hlava je zašpičatělá. Mají také jemné zoubky, díky kterým loví svou potravu.

KDE JI NAJDEME?

Makrela obecná žije v Atlantském oceánu a ve Středozemním moři. Vzestup průměrné roční teploty na severní polokouli, od konce 10. století však způsobil, že makrely, které vyžadují mírně vyšší teplotu vod, pronikají až do mořských zálivů východního Finska, Grónska a objevují se také v Bílém moři.

MAKRELA V KUCHYNI

Makrely mají typickou chuť, velmi šťavnaté maso, a to nemluvíme o vynikající chuti, kterou získáme uzením. Právě v této formě ji zná opravdu každý.  Makrela je tučnější a snese tudíž kombinace s výraznými omáčkami – kdo by to byl řekl, ale exotické chutě jí vyloženě sluší.

NÁŠ TIP NA KONEC LÉTA

MAKRELA S MANGOVÝM ČATNÍ

*rozpis na 4 porce

4 makrely | 2 větší manga | 1 chilli paprička | 1 menší cibule |1 červená paprika | 4 lžíce ananasové šťávy | 2 lžíce bílého vinného octa | 2 cm zázvorového kořene |hnědý cukr | sůl |pepř | olej|

Pozvolna rozmražené makrely není třeba nijak kořenit, stačí, když budou pouze osolené na povrchu a uvnitř. Takto připravené makrely vložíme do trouby vyhřáté na 180 ° a necháme péct 15–20 minut (podle velikosti ryb).

Cibuli nakrájíme na kostičky, papriku na menší kousky, mango zbavíme slupky a taktéž nakrájíme na kostičky.

Olej rozpálíme, orestujeme cibulku, přidáme červenou papriku a chvíli opékáme, dokud nezačne měknout. Pak přihodíme mango, dochutíme zázvorem a najemno nasekanou chilli papričkou. Přilejeme ananasovou šťávu a vinný ocet, přisypeme lžíci třtinového hnědého cukru a necháme asi dvacet minut dusit.

A CO ZDRAVOTNÍ PŘÍNOSY?

  • Lepší imunita
  • Nižší hladina cholesterolu
  • Stop chronickým onemocněním
  • Zlepšení minerální hustoty kostí
  • Zlepšení kognitivní funkce
  • Redukce hmotnosti
  • Snížení rizika makulární degenerace
  • Snižuje riziko vzniku cukrovky
  • Boj proti depresi