CO JSTE OCHUTNALI NA DOVOLENÉ A S NÁMI SI MŮŽETE PŘÍPRAVIT TAKÉ DOMA?

Spousta z nás se s postupujícím létem vrací z dovolených u moře. Jsme plni dojmů, zážitků, a to mimo jiné i těch gastronomických. Nebuďte smutní, společně s námi si můžete v pohodlí domova připravit lahůdky ze dvou nejčastěji navštěvovaných zemí – Řecka a Chorvatska. Vybrali jsme pro vás tradiční jídla, pro jejichž přípravu na RYBÍM TRŽIŠTI naleznete to základní – ryby a mořské plody!

ŘECKO

Řekové mají přirozenou schopnost si doslova užívat života a z místních surovin dokáží vykouzlit skvělé jídlo. Ryby a chobotnice, fazole, čočka, olivy, olej, citron a bazalka – to vše spojené s lahodným douškem vína je to, co dodnes spojuje antické a moderní Řecko.

Řecké stoly se často doslova prohýbají pod spoustou mís s různými druhy grilovaných ryb a mas, ze kterých si jednoduše nabíráte podle chuti.

K oblíbeným rybám patří mečoun, mořský jazyk, pražma a samozřejmě různé druhy makrel – tyto se zpravidla podávají grilované, polité dresinkem z olivového oleje a citronové šťávy nebo s česnekovou pastou. Zapomenout nesmíme na sardinky (ty jsou nejlepší pečené) či dokřupava usmažené sledě.

CHORVATSKO


Už žádné zásoby jídla v kufru auta – konzervy nechejte doma! Ani v Chorvatsku totiž rozhodně nebudete trpět hlady a ochutnáte spoustu místních specialit.
Mezi jeden z klenotů chorvatské kuchyně zaručeně patří pečené plněné kalamáry.  Tahle dobrota se naplní parmazánem, pršutem a ugriluje se. Jídlo je velmi syté, a naservírované jej můžete dostat buďto jen s chlebem nebo se špenátem či vařeným bramborem.

Ochutnali jste slávky na buzaru? Jednoduchá a ideální úprava pro plody moře, která tkví v lehkém podušení ve směsi olivového oleje, bílého vína, česneku a petrželky. Tahle „polévka“ s mořskými plody lze koupit i na tržnicích. Samotná šťáva se pak nevylévá, ale můžete do ní namočit třeba chléb či ji vypít.
Posledním tipem je Brudet – legendární rybí polévka, která je označována jako rybí „guláš“. Základem brudetu je tučné úhoří maso, dále se přidávají až dva další druhy rybího masa, žabí stehýnka a občas také mušle. Tahle polévka je velmi sytá a podává se především jako hlavní jídlo. Naleznete ji také mezi slavnostními či svatebními pokrmy.
 
Spousta z nás se s postupujícím létem vrací z dovolených u moře. Jsme plni dojmů, zážitků, a to mimo jiné i těch gastronomických.
Nebuďte smutní, společně s námi si můžete v pohodlí domova připravit lahůdky ze dvou nejčastěji navštěvovaných zemí – Řecka a Chorvatska. Vybrali jsme pro vás tradiční jídla, pro jejichž přípravu na RYBÍM TRŽIŠTI naleznete to základní – ryby a mořské plody!