Představujeme vám novinku letošní grilovací sezóny – makrelu colias!
Existuje snad jen opravdu málo lidí, kteří nikdy neměli makrelu na grilu, makrelu v uzáku,… no prostě makrelu na talíři. Co je ale makrela za rybu?
Termín makrela zahrnuje více než 30 druhů ryb, z nichž většina patří k čeledi makrelovitých. Ve světě jsou makrely známé také jako ryby bangada.
Makrela colias je druhem početné populace makrely žijící v Atlantickém oceánu, Středozemním a Černém moři, obzvláště hojná je ve Středomoří. Je poddruhem makrely Scomber japonicus, někdy se používá latinský název Scomber Japonicus colias.
Na ostrovech v Egejském moři se jedná o velmi oblíbenou pochoutku s názvem „goúna“. Čerstvě ulovená makrela se rozevře, zbaví vnitřností a nechá se odpočívat na slunci. Tentýž den se ryba griluje nad otevřeným ohněm a podává se pokapaná citronovou šťávou.
Řekové používají pro tuto makrelu název „koliós“ nebo „tsíros“, záleží, v které části Řecka se nacházíte.
Jak makrelu připravit?
Nejběžněji se připravuje na grilu nebo se nakládá do soli. Makrela do soli uvolňuje tuk a tak dlouho vydrží.