Sójové boby jsou jednou z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších potravin rostlinného původu na světě. Slouží k výrobě řady jídel, jako jsou například sójové bílkoviny, tofu, sójový olej, sójové omáčky a další.
     

Co je to EDAMAME?

Edamame jsou nezrálé sójové boby, které patří mezi tzv. superpotraviny a mimo Asii se těší velké oblibě i v evropských zemích, kde jsou konzumovány jako zdravá svačinka rostlinného původu.

Na Rybím tržišti Edamame naleznete jak vyloupané, tak v luscích (pozor – lusky nejsou určeny ke konzumaci).

Edamame a lidské zdraví

Přestože potraviny ze sóji jsou velmi kontroverzním tématem,edamame a sójové boby obecně mají několik velice kladných účinků pro naše zdraví:

  • Vysoký obsah bílkovin
    Pro každého člověka je velmi důležitý dostatečný příjem bílkovin. S tímto mohou bojovat například vegani a lidé, kteří jí velmi málo potravin živočišného původu a pečlivě tak sledují a zajišťují si přísun bílkovin z potravin, které mají rostlinný původ.
    Sója patří mezi nejbohatší rostlinné zdroje bílkovin, a proto se stává nedílnou součástí většiny veganských a vegetariánských jídel. Edamame obsahuje zhruba 12 % bílkovin, přičemž se jedná o opravdu kvalitní bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny.
  • Velké množství vitamínů a minerálů
    Edamame je také velmi bohatým zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Významný je také obsah kyseliny listové, které je v edamame u doporučené denní dávky přibližně až o 60 % více než u zralých sójových bobů.  
  • Snižování hladiny cholesterolu
    Jak už víme, Edamame je velice bohatým zdrojem bílkovin, antioxidantů a také vlákniny. Všechny tyto složky napomáhají ke snižování hladiny cholesterolu v krvi
    Konzumace 50 gramů sójových bílkovin denně, dokáže snížit hladinu tzv. „zlého“ cholesterolu až o 3 %.
    Edamame je zároveň velmi vhodnou potravinou pro diabetiky nebo pro ty, kteří jsou na nízko-sacharidových dietách, jelikož nezpůsobuje nárůst glukózy v krvi. Obsahuje velmi málo sacharidů. Stejně tak je to u ostatních fazolovitých potravin. 
  • Izoflavony
    Izoflavony jsou molekuly, které jsou strukturou podobné estrogenům, tzn. ženským hormonům.  Různé studie naznačují, že konzumace výrobků ze sóji, jako jsou právě edamame, mohou u žen snižovat riziko rakoviny prsu. Zároveň mohou izoflavony chránit lidské tělo před nadměrnou ztrátou kostní hmoty (osteoporózou), která se projevuje především u starších lidí s křehkými kostmi , což má za následek častější riziko zlomenin.

 

Edamame bezesporu patří mezi chutné a zdravé luštěniny, které si můžeme pravidelně dopřávat třeba jako nízkokalorickou svačinku. Konzumovat se dají jako samostatná potravina, která se dochutí například česnekem, ale lze je přidat také jako přísadu do salátů.